Kannattaako vuokrata asuntoauto vai ostaa oma?

Asuntoauton vuokrahinta herättää paljon keskustelua internetissä. Monesti kaikkia kuluja ei osata tai haluta laskea mukaan.

Tässä yksi esimerkkilaskelma käytetyn keskihintaisen asuntoauton kuluista:

Auton ylläpito

Katsastus100 e
Huolto300 - 600 e
Vakuutus500 e
Ajoneuvovero500 e
Vuodessa yht.n.1500e

Pääomakulut

Ei ole täysin ongelmatonta laskea ajoneuvon vuosittaisia kustannuksia. Lähtökohtaisesti voidaan kuitenkin ajatella, että ajoneuvon arvo laskee vuodessa 10%. Tämä tekee 30 000 euron matkailuautolle 3000 euron vuosittaisen pääomakulun. Lisäksi mahdollisen lainan korko.

Yleistäen voidaankin sanoa, että keskihintaisen n.30 000 euron matkailuauton kuukausittainen kustannus on n.400 euroa.

Kuukauden mittainen kesälomareissu vuokra-autolla kustantaa siis karkeasti saman verran kuin oma auto vuodessa. Tämän takia oman auton omistaminen ei ole järkevää, ellet matkustele todella paljon. Lisäksi sinun ei tarvitse huolehtia auton huolloista ja korjauksista. Noudat toimivan asuntoauton vuokraamallesi ajalle ja palautat sen reissusi jälkeen takaisin.

Ainoa mitä sinun tulee huolehtia, on tankata ja siivota auto samaan kuntoon kun se oli reissulle lähtiessäsi! Me hoidamme puolestasi auton ulkopesun, huollot, vakuutuslaskut, katsastukset ja muut remontit.

Mutta tarvitsen autoa päivittäin, eikö se muuta laskelmaa?

Monet ajavat asuntoautoillansa työmatkoja pakosta, koska asuntoauto seisoisi pihassa muutenkin. Kuitenkin sopivan kokoisen pienen henkilöauton ostaminen päivittäiseen työmatkaan ja kaupassa käyntiin on paljon halvempaa ja järkevämpää.

Henkilöauton polttoainekulut, huoltokulut ja rengaskulut ovat paljon pienempiä kuin ison matkailuauton. Lisäksi henkilöautolle löytää paremmin parkkipaikan ja sillä pääsee mataliin parkkihalleihin.

Jos matkustaa vuodessa useita viikkoja, on oman asuntoauton pitäminen taloudellisesti halvempaa ja muutenkin vaivattomampaa. Jokainen tekee kuitenkin omat laskelmansa ja omat johtopäätöksensä. Kuitenkin pääsääntöisesti parin, kolmen viikon matkustamiseen vuodessa kannattaa vuokrata asuntoauto vuokraamosta.